9 Yaşında Başladı, 51 Yıl Geçti: Sinoplu Sepet Ustası Veysel Akın Mesleğini Yaşatıyor
9 yaşında babasından öğrendiği sepet örme sanatını 51 yıldır yaşatan Sinoplu Veysel Akın, mesleğinin geleceği için endişeli. Detaylar haberimizde.
Sinop'un Türkeli ilçesine bağlı Hacı köyünde yaşayan 60 yaşındaki Veysel Akın, 9 yaşında babasından öğrendiği sepet örme sanatını 51 yıldır sürdürüyor.
Evli ve iki çocuk babası olan Akın, fındık dallarından yaptığı sepetlerle geçimini sağlıyor. 2016 yılında kanser hastalığına yakalanmasına rağmen mesleğini bırakmayan Akın, müşterilerinin taleplerini karşılamaya devam ediyor.
51 YILLIK TECRÜBE, GELECEK NESİLLERE AKTARILMAYI BEKLİYOR
Babasından öğrendiği mesleği gelecek kuşaklara aktarmak istediğini belirten Veysel Akın, "Bu zanaata 9 yaşında başladım. Babamdan öğrendim.
Yaklaşık 51 yıldır bu işi yapıyorum. Bahçede meyve ve sebze toplamak için kullandığımız sepetlerin yanı sıra süs amaçlı sepetler de yapıyoruz. Bölgemizin en eski ustasıyım, benden başka bu işi yapan kimse yok." dedi. Akın, bu geleneksel zanaatın kaybolmaması için gençlerin ilgi göstermesini umuyor.
AİLESİNDEN SONRA BU SANATI DEVAM ETTİRECEK KİMSE YOK
Akın, çocuklarının bu zanaata ilgi duymamasından dolayı endişeli olduğunu dile getiriyor. "Ailemde benden sonra bu işi yapacak kimse yok. Çok uğraştım ama yapmak istemediler.
Ben öldüm mü bu da ölür, biter." şeklinde konuşan Akın, mesleğini öğrenmek isteyen herkese kapısının açık olduğunu vurguluyor. Ustalığını, sepet yapımının inceliklerini A'dan Z'ye öğretmeye hazır olduğunu ifade ediyor.
SEPETLERİN YAPIMINDA FİNDİK DALLARI TERCİH EDİLİYOR
Sepet yapımında genellikle fındık dallarını kullandığını söyleyen Akın, fındık ağacının esnek ve sağlam olmasının bu tercihindeki temel neden olduğunu belirtiyor.
Kestane ağacının ise çabuk solduğunu ve daha kısa ömürlü olduğunu ifade ediyor. Akın'ın yaptığı sepetler yaklaşık 10 yıl dayanabiliyor.
GÜNDE BİR SEPET ÜRETİMİ VE YURT DIŞINDAN GELEN TALEPLER
Veysel Akın, günde bir sepet örebildiğini ve sepetleri sipariş üzerine hazırladığını belirtiyor. Çevre köylerden ve yurt dışındaki gurbetçilerden gelen talepleri de karşılıyor. Akın, geleneksel yöntemlerle ürettiği sepetleriyle hem geçimini sağlıyor hem de yöresel kültürü yaşatmaya çalışıyor.
“Ben isterim ki genç olsun, kim olursa olsun gelsin, öğrenmek isteyene elimden geldiğince öğreteyim. Ustalığını, nasıl yapıldığını A'dan Z'ye elimden geldiğince öğretirim. Amacım, bu mesleğin ölmemesi.”
51 Yıllık Sepet Ustalığı Videosunu İzle:
Kaynak: Haber Merkezi