Prof. Irmak'tan 6 Şubat Depremleri Hakkında Ezber Bozan Açıklamalar
Prof. Dr. Serkan Irmak, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesinin sismik açıdan "en güvenli" yerlerden olduğunu belirtti. Detaylar haberimizde!
Prof. Dr. Serkan Irmak, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, bölgenin sismik tehlike açısından "en güvenli bölgelerden biri" haline geldiğini açıkladı.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Irmak, bu depremlerin bilimsel ve sosyolojik olarak önemli dersler verdiğini vurguladı. Özellikle Kocaeli ve Düzce depremlerinden yeterli ders çıkarılmadığını ifade etti.
Irmak, deprem bilincinin artması için Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, öğrencilere deprem, yangın, sel, çığ, toprak kayması ve tsunami gibi afetler konusunda eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.
Bu sayede olası zararların ve risklerin azaltılabileceğini savundu. 6 Şubat depremlerini, son yüzyılın en büyük kıtasal deprem çifti olarak nitelendiren Irmak, aynı bölgede yakın zamanda benzer büyüklükte bir deprem beklemediklerini de ekledi.
TEHLİKE AÇISINDAN EN GÜVENLİ BÖLGE
Prof. Dr. Irmak'ın "6 Şubat depremlerinde kırılan fay hattı, sismik tehlike açısından Türkiye'nin en güvenli bölgelerinden biri oldu" şeklindeki açıklaması dikkat çekti.
Bölgede artçı sarsıntıların bir süre daha devam edebileceğini belirten Irmak, binaları sağlam olan vatandaşların endişelenmesine gerek olmadığını ifade etti. "Binaları sağlamsa endişelenmelerine çok gerek yok" diyen Irmak, yapısal sağlamlığın önemini vurguladı.
MARMARA DENİZİ'NDE CİDDİ DEPREM TEHLİKESİ
Türkiye'deki diğer deprem riskli bölgeleri değerlendiren Prof. Dr. Irmak, Marmara Denizi'nin ciddi bir tehlike içerdiğine dikkat çekti. Uzun yıllardır deprem olmayan bu bölgenin "sismik boşluk" olarak değerlendirildiğini belirtti.
Marmara Denizi'nde yaşanacak bir depremin, bölgenin yoğun nüfusu ve sanayi yapısı nedeniyle büyük hasara yol açabileceğini vurguladı. "Marmara'da 7 civarında bir deprem çok ciddi hasara yol açacaktır" uyarısında bulundu.
DİĞER RİSKLİ FAY HATTI BÖLGELERİ
Prof. Irmak, Yedisu Doğu Anadolu Fayı'nın kuzeydoğu kesimindeki Yedisu segmenti ile Kuzey Anadolu Fayı'nın Erzincan tarafındaki kırılmamış parçalarının da potansiyel deprem tehlikesi taşıdığını söyledi. Ege Bölgesi'ndeki grabenlerin de tektonik yapılarından dolayı deprem riski taşıdığını ekledi.
Ancak yapılması gerekenin, depreme dayanıklı binalar ve deprem dirençli kentler inşa etmek olduğunu vurguladı. Bu konuda karar vericilere büyük görev düştüğünü belirten Irmak, yapılan çalışmaların hızlandırılmasının risklerin azaltılmasına yardımcı olacağını ifade etti.
"Depreme hazır, dayanıklı binalar, deprem dirençli kentler meydana getirmeliyiz. Burada karar vericilere iş düşüyor." - Prof. Dr. Serkan Irmak
Irmak'tan Deprem Açıklamaları Videosunu İzle:
Kaynak: Halk TV