Sinop Kıyılarında Denizanası Yoğunluğu Şaşkınlık Yarattı

Sinop Kıyılarında Denizanası Yoğunluğu Şaşkınlık Yarattı

Sinop kıyıları denizanası istilası altında! Binlercesi kıyıya vurdu, uzmanlar nedenlerini açıkladı: iklim, avcılık, kirlilik, istilacı türler.

Sinop'ta, 175 kilometrelik sahil şeridinde, özellikle iç liman bölgesinde binlerce denizanasının ortaya çıkması kıyıya gelen vatandaşları hayrete düşürdü.  Deniz kenarında yürüyüş yapanlar, bu beklenmedik manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Uzmanlardan Nedenlere İlişkin Açıklamalar

Sinop Kıyılarında Denizanası

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Levent Bat, bu olağan dışı durumun altında yatan sebepleri açıkladı.  Yılın bu döneminde bu kadar çok sayıda denizanasının bir araya gelmesinin çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti.

İklim Değişikliği ve Su Sıcaklığı

Prof. Dr. Bat, en önemli etkenin iklimsel değişiklikler olduğunu vurguladı. Su sıcaklıklarındaki artışın, denizanası yoğunluğunun kıyılarda artmasına zemin hazırlayabileceğini ifade etti. "Kıyılarda su sıcaklığının yükselmesi, denizanalarını bu bölgelere çekebilir," dedi.

Aşırı Avcılık ve Besin Zinciri

Sinop Kıyılarında Denizanası

Aşırı avcılığın da önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çeken Bat, "Aşırı avcılık veya denizanası ile aynı besinleri tüketen balık türlerinin azalması, denizanaları için daha fazla besin anlamına gelebilir," şeklinde konuştu.

Denizanalarının da etçil canlılar olduğunu ve zooplanktonlarla beslendiklerini hatırlattı.

İstilacı Türlerin Etkisi

Karadeniz'de son zamanlarda görülen istilacı deniz canlılarının da denizanası artışında etkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Bat, bu türlerin ekosistemdeki dengeleri değiştirebileceğine işaret etti.

"Gemi sintine suları veya gemilere yapışarak gelen istilacı türler, Karadeniz ekosisteminin değiştiğinin bir işareti olabilir ve bu durum denizanalarının artışını tetikleyebilir," dedi.

Kirliliğin Rolü

Prof. Dr. Bat, kirliliğin de denizanası yoğunluğunda artışa neden olabileceğini belirtti. Özellikle kıyı bölgelerindeki evsel atık kaynaklı kirliliğin, denizlerdeki besin miktarını artırabileceğini ve bu durumun denizanaları için uygun bir ortam oluşturabileceğini ifade etti. "Kıyı bölgelerindeki hafif kirlilik, besleyici elementleri artırarak denizanası popülasyonunu destekleyebilir," dedi.

Kaynak: Halk TV