Uzun Süre Oturmak Sağlığı Olumsuz Etkiliyor, 5 Alışkanlıkla Korunun
Araştırmalar uzun süre oturmanın kalp ve metabolik yaşlanmayı hızlandırdığını gösteriyor. Bilim insanları, oturmanın olumsuz etkilerinden korunmak için düzenli hareket etmeyi, kısa yürüyüşler yapmayı ve bazı egzersizleri öneriyor.
Uzun süre oturmak sağlığı olumsuz etkiliyor ve bu sorunlardan kurtulmak için 5 alışkanlık ile korunun. İşte merak edilen o 5 alışkanlıklar…
Günümüzde ortalama bir birey 9 saat oturarak geçiriyor. Colorado Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, daha uzun saatler oturanların kalp ve metabolik yaşlanma süreçlerinin daha hızlı olduğunu ortaya koydu.
Plos One dergisinde yayınlanan çalışmada, uzun süre oturanların vücut kitle indeksinin ve kötü kolesterol seviyelerinin daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Ayakta Durmak veya Yüksek Masa Kullanmak Yeterli Değil
Son yıllarda popüler olan yürüyen bant üzerine yerleştirilen çalışma masaları ve ayakta durarak çalışmanın da oturmanın zararlarını tam olarak engellemediği görüldü. Sydney Üniversitesi'ndeki bir araştırma, günde 2 saatten fazla ayakta durmanın inme ve kalp krizi riskini azaltmadığını, hatta 4-5 saat ayakta kalmanın sırt ağrılarına neden olabileceğini gösterdi.
Sağlıklı Kalmak İçin 5 Alışkanlık
Bilim insanları, uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerinden korunmak için şu 5 alışkanlığı öneriyor:
- Her 30 dakikada bir kısa yürüyüşler yapın. Her saat başı 5 dakika yürümek de faydalı.
- Mola verdiğinizde squat (çömelme) egzersizi yapın. Günde 100 squat öneriliyor.
- Otururken hareketsiz durmayın, ayak parmaklarınızı oynatın, bileklerinizi çevirin.
- Televizyon izlerken veya çalışırken ara sıra çömelin veya diz çökün. Bu farklı kasları çalıştırır.
- 20 dakikada bir yön değiştirin, eğilin, farklı pozisyonlar alın.
Columbia Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kısa aralıklarla yürümenin tansiyon ve şekeri azalttığını, kalp hastalıkları riskini düşürdüğünü gösterdi. Leeds ve London College üniversitelerinin çalışması ise otururken bile kıpırdanmanın bir fark yaratabileceğini ortaya koydu.
Sonuç olarak uzmanlar, sürekli olarak kasları harekete geçirmenin, oturmanın olumsuz etkilerini azaltmada kilit rol oynadığını vurguluyor. Küçük alışkanlık değişiklikleriyle daha sağlıklı ve uzun bir yaşam mümkün görünüyor.