Fransa'da Askeri Sırlar Sızdı: Nükleer Denizaltı Üssü Açığa Çıktı!
Fransız Deniz Kuvvetleri'nin yaptığı büyük bir hata sonucu nükleer denizaltı üssünün konum ve devriye bilgileri sızdı. Detaylar haberimizde.
Fransa'da son günlerde yaşanan askeri sızıntılar, uluslararası gündemde büyük yankı uyandırdı. Özellikle, Fransız Deniz Kuvvetleri'nin nükleer denizaltı üssüne ait hassas verilerin ifşa olması, güvenlik endişelerini artırdı.
Le Monde gazetesinin yaptığı habere göre, bu büyük sızıntının kaynağı, askeri personelin kullandığı bir egzersiz takip uygulaması olan Strava oldu.
STRADA UYGULAMASI HATASI BÜYÜK SIZINTIYA YOL AÇTI
Fransız Deniz Kuvvetleri'ne ait personel, Strava uygulamasında gerçekleştirdikleri tatbikat verilerini yanlışlıkla herkese açık bir şekilde paylaştı. Bu durum, 16 nükleer füze taşıma kapasitesine sahip 4 denizaltıyı barındıran üssün yerleşim planını, yoğun bölgelerini ve devriye düzenini gözler önüne serdi. Uygulamanın kaydettiği ısı haritaları, üssün tüm hassas noktalarını ortaya çıkardı.
NÜKLEER DENİZALTI TATBİKATLARI DA İFŞA OLDU
Sızdırılan veriler sadece üssün fiziki yapısıyla sınırlı kalmadı. Nükleer denizaltılarla gerçekleştirilen tatbikatlara ait bilgiler de bu sızıntının bir parçasıydı. Yetkililer, olayı "son yılların en büyük veri sızıntısı" olarak nitelendirerek, konunun ciddiyetine dikkat çekti.
FRANSIZ ORDUSU SORUŞTURMA BAŞLATTI
Fransız Silahlı Kuvvetleri, söz konusu veri sızıntısının hemen ardından kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturmanın sonucunda, verilerin "istem dışı" bir şekilde ifşa edildiği belirtildi.
Fransız yetkililer, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için güvenlik protokollerini gözden geçirme kararı aldılar.
GÜVENLİK PROTOKOLLERİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
Bu olay, sadece Fransa için değil, tüm dünya orduları için önemli dersler içeriyor. Askeri personel tarafından kullanılan uygulamaların ve cihazların güvenlik açıklarının ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceği bu olayla birlikte netlik kazandı.
Güvenlik uzmanları, orduların dijital güvenlik önlemlerini artırmaları gerektiğini vurguluyorlar.
Kaynak: Le Monde Gazetesi