Kadın Çalıştıran İşletmelere Kreş Zorunluluğu Geldi! İşte Detaylar
150'den fazla kadın çalışanı olan iş yerleri için kreş zorunluluğu getirildi. İşte yeni düzenlemenin detayları, kimleri kapsadığı ve merak edilenler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aile Yılı kapsamında açıkladığı tedbirler arasında yer alan kreş desteğinin yaygınlaştırılması, işverenler için yeni bir yükümlülük getiriyor.
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç'ın kaleme aldığı yazıya göre, 150'den fazla kadın çalışanı olan iş yerlerinde kreş açma zorunluluğu resmen başlıyor. Bu düzenleme, özellikle büyük ölçekli işletmeler ve kadın çalışanlar için önemli değişiklikler içeriyor.
KREŞ AÇMA ZORUNLULUĞU VE YASAL DAYANAĞI
İşverenlere kreş yükümlülüğü getiren düzenleme, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na dayanılarak çıkarılan "Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik"te yer alıyor.
Bu yönetmelik uyarınca, 150'den fazla kadın çalışanı olan işletmeler, 0-6 yaş arasındaki çocukların bakımını sağlamak ve emziren annelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kreş açmak zorunda. Kreş, iş yerine 250 metreden uzaksa, işveren taşıt sağlamakla yükümlü.
KREŞ AÇMA ALTERNATİFLERİ VE DETAYLARI
İşverenlerin kreş açma zorunluluğunu yerine getirirken birden fazla seçeneği bulunuyor. İşverenler, kendi bünyelerinde kreş kurabilecekleri gibi, birden fazla işveren ortaklaşa kreş açma yoluna da gidebilirler.
Ayrıca, kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş kreşlerle anlaşma yaparak da bu yükümlülüklerini yerine getirebilirler. Kreş açma zorunluluğu, belediye ve mücavir alan sınırları içindeki tüm iş yerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısına göre belirleniyor.
Bir banka veya market zincirinin farklı şubelerindeki kadın çalışan sayısı toplamda 150'yi aşıyorsa, bu işletme için de kreş açma zorunluluğu doğuyor.
KREŞLERDEKİ YAŞ GRUPLARI VE ÇALIŞMA DÜZENİ
Yönetmelik, kreşlere ilköğretime kayıt yaşını doldurmamış çocukların alınmasını öngörüyor. İlkokula kayıt yaşı 66 ayın doldurulduğu tarih olarak belirlenmiştir. Kreşlerde çocuklar yaşlarına göre 9-24 aylık, 25-48 aylık ve 49 ay üzeri olmak üzere üç farklı gruba ayrılıyor.
Çocuklar, işbaşı yapmadan önce kreşe bırakılıyor ve iş bitiminde alınıyor. İşyerinde açılan kreşler, belirlenen amaç dışında kullanılamaz ve anne-babalar ara dinlenmelerinde çocuklarını ziyaret edebilirler.
VERGİ AVANTAJLARI VE MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER
İşverenler için kreş açmanın maliyetine gelince, bu konuda da önemli detaylar bulunuyor. İşverenler, çalışanlara sağladıkları kreş hizmetleri için gelir vergisi avantajlarından yararlanabilirler. Eğer işveren kendi kreşini açarsa, bu amaçla yaptığı tüm harcamalar vergi matrahından indirilebiliyor.
Herhangi bir harcama limiti bulunmuyor. Eğer işveren kendi kreşini açmak yerine, mevcut kreşlerden hizmet satın alırsa, her bir çocuk için aylık olarak brüt asgari ücretin yarısına kadar olan harcamaları gelir vergisi matrahından indirebilir.
2025 yılı için bu indirim limiti aylık 13.002,75 TL olarak belirlenmiş. İşverenler nakit kreş yardımı yapmayı tercih ederse, bu ödeme ücret sayılacak ve gelir vergisi kesintisine tabi olacaktır. Ancak ödeme doğrudan kreşe yapılırsa vergi kesintisi yapılmıyor.
Kreş Zorunluluğu: İşletmeler İçin Yeni Yasa Videosunu İzle:
Kaynak: Habertürk