Mehmet Üçer Kimdir ve Nereli? TRT Sanatçısı ve Öğretim Görevlisi
Öğr. Gör. Mehmet Üçer'in müzik kariyeri ve Anadolu müziğine katkıları. Elazığ doğumlu sanatçının hayatına ve çalışmalarına yakından bakın.
Öğr. Gör. Mehmet Üçer, 1958 yılında Elazığ'da doğdu. Üçer 2025 yılına göre 65 yaşındadır. Sanatçı aslen Elazığlıdır. Çocukluk yıllarından itibaren Anadolu müziğine ilgi duyan Üçer, müzik hayatına yöresel müzik gelenekleri ile başladı. Özellikle vokal ve bağlama alanlarında kendini geliştiren Üçer, müzik alanında önemli bir yere sahip.
Anadolu Müziğine Adanmış Bir Yaşam
Üçer, halk müziği çalışmalarına çeşitli derneklerde amatör olarak başladı. Halk müziği uzmanı Çoşkun Güla'dan bağlama ve nazariyat dersleri aldı.
Uzun yıllar Coşkun Müzik Eğitim ve Öğretim Merkezi'nde bağlama eğitmenliği yaptı. Hatta "Bağlamada tezene tavırları" adlı albümü, hocası Çoşkun Güla yönetiminde hayata geçirdi. Bu süreçte Bircan Pullukçuoğlu, Sümer Ezgü ve Okan Murat Öztürk gibi önemli isimlerle çalıştı.
TRT ve Akademik Kariyer
1988 yılında TRT Ankara radyosunun sınavını kazanarak Yurttan Sesler Topluluğu'na katıldı. TRT'de bağlama icracılığı yanı sıra, gençlik korosunda eğitmenlik yaptı.
TRT'de saz sanatçısı olarak görev yapmanın yanı sıra, aynı zamanda TRT Repertuvar Kurulu Üyesi olarak da önemli katkılar sağladı. Üçer, bir dönem Kültür Bakanlığı Danışma Kurulu Üyeliği görevini de üstlendi. Bu görevleri ile Türk müziğinin gelişimine önemli katkılar sundu.
Gazi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi gibi önemli kurumlarda dersler verdi. Aynı zamanda, Hacettepe Üniversitesi (HÜGEM)'de eğitmenlik yapmaya devam ediyor. Mehmet Üçer, TRT'de yayınlanan "bergüzar", "dem bu dem" ve "Menberi ve Türüola" adlı programların müzik yönetmenliğini üstlendi.
Uluslararası Arenada Anadolu Müziği
Üçer, TRT adına birçok yurt içi ve yurt dışı etkinliğe katıldı. Almanya, ABD, Hollanda, İsviçre, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Kazakistan, KKTC ve Suriye gibi ülkelerde konserler verdi. Bu sayede, Anadolu müziğini uluslararası arenada başarıyla temsil etti.
Harput Müziğinin Uzmanı
Yerel müzik geleneklerine duyduğu ilgi sayesinde zengin bir arşiv oluşturan Üçer, özellikle Doğu Anadolu uzun hava uslupları ve icra teknikleri üzerinde yoğunlaştı. Harput müziği konusunda uzmanlaşan sanatçı, geliştirdiği kendine özgü bağlama tekniği ile dikkat çekiyor.
Eğitmen ve Araştırmacı Kimliği
Uzun yıllar üzerinde çalışıp geliştirdiği koral ve yerel ses kullanma tekniği metodunu Gazi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi konservatuvarlarında ders olarak okutuyor.
Ayrıca, "Mehmet Üçer Türkü Sanatı Atölyesi"nde birçok öğrenci yetiştirdi. Üçer, sadece profesyonel sanat kariyeriyle kalmayıp amatör müzik çalışmalarına da destek vermektedir. Şehrengiz Müzik Topluluğu ile yöresel ses kullanma tekniklerini öğrencilerine aktarmaktadır.